29 Kasım 2013 Cuma

Yetenek Avcısına Mesajım Var

Yetenek yöneticisine mesajım var. LinkedIn da tm (yazının devamında talent management;  tm olarak adlandırılacaktır ) yazınca değil, keşif yaptığında görevini icra edersin. Örnek olarak bu görevde bulunan kişilerin yaptıklarını incele. Baktın olmuyor, profesyonel bir danışmanlık hizmeti al. Eğer bu da işe yaramazsa görevi başkasına devretmen gerekiyor ki, yapabilecek olsaydın bu konuyu konuşuyor olmazdık. 



Standart tabiri ile bir konuda yetkinliği, tecrübesi ve yahut azmi bulunan bireylerin ilgi ve becerilerine yönelik rotasyon hazırlamaktır. Ayrıca,  yönetim konularında bilgi ve eğitim desteği sağlayarak kuruma en üst seviyede katma değer sağlayabilecekleri ortamı hazırlamak alt tanım olarak karşımıza çıkıyor. 

Tm olarak öncelikle yetenek programı hazırlayıp aşamaları belirleyelim. Aşamalar; Plan-Program, tespit, rotasyon haritası ve yönetim. 

Plan - Program
Bu aşama sistemin getirisi ne olacak, hangi kriterler ne şekilde uygulanacak gibi temel başlıklar hazırlanıp üst yönetime sunum yapmak. Onay verildikten sonra plan doğrultusunda tanıtım ve Duyurular yayımlanır. Geri bildirimler toplanıp işleme başlanır. 

Tespit
Çalışanlar içerisinde çeşitli mülakatlar yapılabilir. Bu sayede yetkinlik sahibi olduğu pozisyonları öğrenebilirsiniz. İşe bir amaçla girmiş olan personel, farklı bir alanda hevesli ve yahut yetenekli olabilir. Bu durumda bireyin kuruma olacak en üst faydayı kaçırmış oluruz. Dışarıdan temin etmeye çalıştığımız pozisyonun sahibi belki de farklı bir pozisyon da çalışan bir personelimiz dir. Tespite binayen bu veriler toplanıp rotasyona dahil edilecek kişiler belirlenir. Bu aşamada en büyük yardımcınız ilgili departmanın yöneticisidir. Onlardan yararlanmayı bilin.

Rotasyon
Uygulamanın fiili olarak başladığı aşamadır. Gerekli düzenleme ile seçilenler yeni pozisyonlara konuşlandırılır. Oryantasyona tabi tutulur ve yeteneklerini segilemeleri beklenir.

Yönetim
Bu kısmı diğerlerinden ayıran temel özellik, bireyin performansı ve adapyasyonu. Yani avcının doğru adayı, doğru pozisyonda görmesi ve üstlerine kanıtlaması bölümü. Koçluk la geri bildirimleri takip et ve sonucu güzel bir sunumla göster. 

Proje başında çeşitli sorular ve engeller karşılaşacaksın. Neden farklı pozisyondaki bir adaya gittiğini aşağıdaki örnekle açıklayabilirsin.



Bazen bir şey yapmak isterken başarısız olabilirsin. Bazen de hedefinden farklı bir sonuca ulaşırken yeni ve güzel bir şey üretmiş olursun. Yapıştırıcı üretme işine giren fakat 2 farklı Ürün bulup mucit olan 2 insan örneği var. Standart bir yapıştırıcı üretilmek istenirken, Dünyanın en sağlam Yapıştırıcısı japon ve hafif yapıştırıcı post it bulunmuştur. Bulunan bu ürünler normalden daha fazla prim getirmiş ve kişileri zengin etmiştir. Bir diğer örnekte,  Viagra ilacının da yine aynı şekilde kalp ilacı üretilmek istenirken bulunup meşhur olması. 

Hedefine ulaşırken karşılaştığın sonuçlardan yararlanman gerek. Bu basit gibi görünen projeyi hayata geçirdiğinde, şirketin yeni pozisyon için yapacağı koşturmaca ve maliyeti ortadan kaldırmış olacaksın. Her zaman dediğim gibi; "kurum öz kaynağı olan çalışanlarından yararlanmayı bilmelidir"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder